Berrie Klein Swormink en Suzette Tieks – Lettele

In Lettele staat de mooie boerderij van Berrie en Suzette. Al lange tijd worden daar Brandrode runderen gehouden binnen een biologische gecertificeerd bedrijf.
Tot voor kort alleen voor het vlees. Nadat 4 jaar geleden met het melken van een deel van de koeien is begonnen zijn Berrie en Suzette ook een steeds breder assortiment zuivelproducten gaan aanbieden.

Dit bedrijf is een bezoekje waard! Heeft u daar geen tijd voor dan kunt u, onderweg in Deventer, genieten van de Brandrode runderen die rondom de Douwelerkolk en aan de IJssel mogen grazen.

Meer over het bedrijf en de runderen leest u in de tekst hieronder zoals deze ook op de site van Berrie en Suzette staat:

“Brandrode runderen zijn diepdonkerrood van kleur en hebben een witte vlek op de kop, witte sokjes aan de poten, wit aan de onderkant van de buik en een wit puntje aan de staart. De ogen zijn blauwomrand en diezelfde kleur hebben de neus en vaak de tong. Vooral bij de stieren is het rood bij de hals en de kop soms bijna zwart. Het oersterke eeuwenoude ras bevat uniek erfelijk materiaal en dat maakt zijn afstammelingen beter bestand tegen ziektes dan dieren van ‘moderne’ runderrassen.

Brandrode runderen vormen een stukje levend cultureel erfgoed. Hollandse meesterschilders vereeuwigden ze al. Brandrode runderen vormen het zeldzaamste runderras in Nederland.

Gainsborough Landschap Met Twee Koeien Een Herder En Een Melkmeid

De economie van het houden van Brandrode runderen stoelt bij Berrie Klein Sworminkop twee poten. Enerzijds vervullen de Brandrode runderen een nuttige functie bij het begrazen van natuurterreinen. Anderzijds houdt boer Berrie de Brandrode runderen voor de productie van rundvlees van topkwaliteit. Brandrode runderen leveren vlees zoals velen het van vroeger kennen: mals rundvlees met een randje vet dat zorgt voor een heerlijke smaakbelevenis.

Brandrode runderen zijn uitermate geschikt voor begrazing van natuurterreinen. Ze zijn sober en zelfredzaam en kunnen goed uit de voeten in ruige terreinen. Ook voor jaarrondbegrazing zijn Brandrode runderen goed bruikbaar. Klein Swormink Rural Business verzorgt met Brandrode runderen het begrazingsbeheer van een aantal natuurterreinen in Oost-Nederland.

De laatste jaren kiezen terreinbeheerders in toenemende mate voor begrazing met oude inheemse runderrassen. Het behoud van levend cultureel erfgoed zien ze steeds vaker als doelstelling naast het beheren van natuur. Klein Swormink Rural Business is terreinbeheerders hierbij graag van dienst. Het begrazingsbeheer wordt in overleg geheel gericht op de wensen van de terreinbeheerder.

Ook particulieren met een (klein) stuk grond kunnen terecht bij Klein Swormink. Ze kunnen op leasebasis in het weideseizoen de beschikking krijgen over Brandrode koeien met kalveren. Dit betekent voor deze grondbezitters: zonder zorgen over stalling, geboortes en verzorging een stel fraaie Brandrode runderen in de wei.”


Bron: http://www.kleinswormink.nl